網站地圖關于我們

查看相冊 View Gallery
67㎡多功能親子宅第1張圖片

項目介紹

67㎡多功能親子宅第2張圖片

改造前的套內面積為67㎡,戶型基本呈現L形,南北東西向均有600 x 400mm巨梁且所有管道無法穿越。長窗朝西,景色臨街,臥室空間無法滿足一家四口分配。

Project Intro
The project was 67 square meters, and was basically L-shaped, with huge beams of 600 x 400mm in the north, south, east and west directions and all the pipes could not be crossed. The long window faces west, with spectacular street view. The bedroom space cannot meet the allocation of a family of four.

67㎡多功能親子宅第3張圖片

設計針對以下幾點進行改造:通過分割和位移衛生間,置入「盒子」恭桶間 ;「盒子」形成了2道獨立動線,分別通向兒童房與主臥,且順勢形成了四分離的衛浴布局;起居室通過布局依次滿足玄關-餐廚-起居室-學習區的功能;通過地新風-功能布局-管道排布的結合解決巨梁帶來的問題。

The renovation is designed for the following changes. By dividing and displacing the bathroom, a "BOX" (toilet) was placed in. The "BOX" formed two independent circulations, leading to the children's room and the master bedroom respectively, and formed a four-separated bathroom layout. The living room meets the functions of entrance hall - dining kitchen - living room - study area through the layout. The problems caused by giant beams were solved through the combination of fresh air system, functional layout and duct arrangement.

67㎡多功能親子宅第4張圖片

不同的柜體組合可以同時滿足多功能場景需求和儲物收納。

Different cabinet combinations can simultaneously meet the needs of multifunctional scenarios and storage.

67㎡多功能親子宅第5張圖片

通過「盒子」激活空間,形成新的動線,每個區域都有使用不同程度的延伸,穿透,借景等設計手法。不同生活場景的收納問題在每個區域都得到了解決,同時我們也通過這些實用收納去營造空間氛圍,通過包容性、開放性的布局讓居住在內的家人產生更多的行為對話。

The “BOX” is used to activate space and form a new circulation of the house. Each area has applied extension, penetration, borrowing and other design techniques. The problem of storage for different living requirement is solved. Meanwhile, we create spatial atmosphere through these practical storages, try to increase emotional connections within family members by inclusive and opened layout.

67㎡多功能親子宅第6張圖片

根據落地問題進行分析后,制定以下解決方案:綠色管道連接物業管道井內水冷空調,兒童房完全被巨梁隔斷,進深無法安放室內機,通過與主臥空調共享風機解決制冷問題。紅色管道代表新風,用地送風的形式避開主梁,主豎管連接的送風管道隱藏在兒童房收納柜內。地新風,地暖管道,水電管道,主排污管道位移都同層鋪設,避免任何交叉,解決層高問題。

After the analysis, the following solution was developed: the green duct was connected to the water-cooled air conditioner in the property's duct well, the children's room was completely separated by the giant beam, and the depth of space could not place the indoor unit, however, the cooling problem was solved by sharing the fan with the master bedroom air conditioner. The red duct represents fresh air, in the form of ground air supply to avoid the main beam, and the main vertical ducts connected to the air supply ducts are hidden in the children's room storage cabinet. Floor fresh air, floor heating pipes, plumbing pipes, and main sewer pipe displacement are all laid on the same level to avoid any crossover and solve the problem of floor height.


玄關

67㎡多功能親子宅第7張圖片

入戶玄關設置衣帽鞋柜和設備高柜來解決入戶收納的問題,頂部設置發光燈膜照明彌補入戶光線不足的問題。不同材質的對比與搭配使得空間具有質感。

The Entryway
The entryway is equipped with closet and high cabinet to solved the problem of household storage. The ceiling is set with luminous film lighting to compensate for the problem of insufficient light in the hallway. The contrast and collocation of different materials make the space distinctive.

67㎡多功能親子宅第8張圖片

柜體內隱藏了洗衣機和烘干機及所有的清潔用品。懸空柜體下設燈帶引導路徑,拉出柜體暗藏旋轉鞋架,儲物飽滿。
The cabinet conceals washer, dryer and all cleaning supplies. The overhanging cabinet has light strip underneath to guide the path. The pull-out cabinet inserted a rotating shoe rack for full storage.

67㎡多功能親子宅第9張圖片

入戶設計了洞洞板來利用厚度不夠的區域,頂部采用木飾面與燈膜的搭配來解決玄關處采光不足的問題,使頂面造型變得更加整潔。

The entrance is designed with cavity board to utilize the wall where is not thick enough. The ceiling is collocated with wood veneer and light film to solve the problem of insufficient daylight at the entrance, also make the ceiling neater and more unified.


廚房

67㎡多功能親子宅第10張圖片

廚房和玄關的區域用了木飾面分色,通過材質與客廳區域過渡,木飾面與灰磚的搭配營造出沉穩內斂的空間品質。

kitchen
The kitchen and entryway use wood color to make distinction, make transition from entrance area to living room by texture. Wood veneer and grey tile create a calm and introspective quality.

67㎡多功能親子宅第11張圖片

67㎡多功能親子宅第12張圖片

墻面設置了多功能插座和管線機,倒臺下方設置空區滿足垃圾分類的需求。

Muti-functional sockets and pipeline machines are set up on the wall, empty areas are set up under the kitchen island for waste sorting.

67㎡多功能親子宅第13張圖片

廚房區域的燈光由點,線,面等不同光源組成,增強了視覺豐富性。

The lighting of kitchen area is composed of different light sources such as points, lines and surfaces, which increases the visual richness.

67㎡多功能親子宅第14張圖片


客廳

67㎡多功能親子宅第15張圖片

滿墻書柜奠定了起居室的基調。學習、玩耍和交流是這個空間的主要功能。

Living Room
Full-wall bookcase sets the tone and ambience of the living room. Learning, playing and communicating are the main functions of this space.

67㎡多功能親子宅第16張圖片

67㎡多功能親子宅第17張圖片

現代住宅中,起居室承載了連接家庭成員情感的作用,我們更希望強調空間下家庭成員的互動性,不再單純以電視為中心,學習、玩耍、就餐、觀影都可以是空間的主旋律。

In contemporary residence, the living room carries the role of connecting the emotions of family members, and we would like to emphasize the interactivity of family members in the space, instead of focusing on the TV, learning, playing, dining and watching movies can be main theme of the space as well.  

67㎡多功能親子宅第18張圖片

客廳承重梁上設有兩個掛鉤,設備可根據不同使用需求自行拆卸。男女主人可以在這里健身,練瑜伽,孩子們可以在這里蕩秋千。

There are two hooks on the load-bearing beams in the living room, the equipment can be dismantled according to different needs. The host and hostess can work out and practice yoga here, children can swing here too.

67㎡多功能親子宅第19張圖片

在“盒子”的側面墻上安裝了涂鴉面板,孩子可以在這里涂鴉創作,也可以用于記錄家庭日常,豐富了客廳的互動性。

Graffiti panel is installed on the side wall of the "BOX", where children can doodle and make creation, also can be used to record family routines, enhances the function of interactivity of the living room.

67㎡多功能親子宅第20張圖片

通過「盒子」激活空間的布局,形成了去兒童房與主臥的兩條路徑。內部是一個獨立的恭桶間,過道中設置洗漱間,壁爐后方的空間是獨立的濕區,有淋浴區和浴缸區,解決四口之家早上同時使用的問題。

The spatial layout is activated by “BOX”, forming two paths to the children’s room and the master bedroom. The “BOX” is a separated toilet room,with a washroom in the hallway. The space behind the fireplace is a separate wet area includes shower and bathtub, which can solve the problem of a family of four using it in the morning at the same time.



沙發區域,背靠著滿墻的書柜,陳列小朋友的樂高與書籍。

A wall full of bookcases, displays children's Lego and books.



客廳沒有采用茶幾,地毯方便二寶的爬行和玩耍。背靠玄關柜設置了鋼琴區域。

The living room does not adopt coffee table. The carpet is convenient for the children to crawl and play. A piano is placed behind the entrance cabinet.




「盒子」的側面開了不同尺寸洞口,用磨砂亞克力隔開,增加空間趣味性的同時也解決盒子內的部分采光問題。

There are different size holes on the side walls of the “BOX”, installed by frosted acrylic, which not only adds interest, but also solves the problem of no natural light inside the room.


餐廳 Dining Area


實木餐桌是一家的聚餐所在,也是書桌和學習之地,靠近飄窗設置了燈光照明和輔助收納。

The dining table is where the family gathers for meals, as well as a desk and study area. Near the floating window, lighting and auxiliary storage are set up.



整個房間的采光面是西向的,我們用蜂巢百葉窗簾來柔和光線。

The light is coming from the west side of the house. We use the honeycomb blinds to weaken the natural light.

衛生間區域 Bathroom


客廳里最顯眼的「盒子」是一個獨立的恭桶間。圓形亞克力窗增加了內部采光。白板是兩個孩子涂鴉創作的地方。下方的金屬網格是地送新風的一個出風口。

The most conspicuous spot” BOX” in the living room is an independent toilet room. Circular acrylic windows provide natural light for the interior. The whiteboard is for children doodle. The metal grate below serves as an outlet for fresh air.



「盒子」內部。巖板一體定制小臺盆,單獨的排風系統,外部的孔洞折射出自然光線。

The inside of the “BOX”. One-piece customized rock basin, independent exhaust system, natural light coming in from the holes.


「盒子」通往主臥的通道凹出了洗手池,下方懸空區域設置了掃地機器人所在,右側的壁龕占用了壁爐上方柜體的空間增加洗漱相關收納。

There is recessed sink on the hallway from “BOX” to the master bedroom. A void space below reserved for sweeping robot. Niche on the right side occupies the upper cabinet of fireplace for additional storage space for toiletries.



原來的衛生間形成了獨立的濕區,有單獨的浴缸和單獨的淋浴區域,暗埋電暖氣。

The original bathroom was converted into an independent wet area, with separate bathtub and shower area and hidden electric heating.

臥室 The Master Bedroom


主臥有一根600 x 400mm的梁,我們采用弧形的形式進行弱化處理,同時也增加了空間的趣味性。

There is a 600 x 400mm beam in the master bedroom. We weaken the shape with a curved form, which also increase interest of the space.



空間完全依靠燈帶照亮。飄窗的處理同樣沿用了客廳的處理方法,凸出的部分暗藏了燈帶,將飄窗設置到適合坐的高度同時也解決了收納問題。

Bedroom is completely illuminated by light strips. The floating window follows the treatment of the living room, with concealed light strip. The height of the floating window is suitable for people to sit, also composed with cabinets to solve the storage problem.


兒童房 Children’s Room

兒童房定制了適合小朋友身高的上下床位,爬梯是客廳的秋千,可以一物兩用。房間采用淡淡的灰綠色基調來營造空間氛圍。

The children's room is customized with a bunk bed that fits the size of the child's height; the climbing ladder is the swing that can be used for two things at once. The space adopts light gray-green tone to create living atmosphere.


兒童房間配備了單獨的學習區域,兩個孩子都可以有獨立的學習區。下方的金屬網格同樣是地送新風的一個出口,座椅采用了適合小朋友不同身高的學習椅,墻面安裝洞洞板,既靈活收納,又有助于兒童動手能力的開發。

The children's room is equipped with separate study area, that both children can have their own learning space. The metal grid underneath is an outlet for fresh air from the ground. The seats are suitable for children of different heights. The wall is equipped with hole board, which is flexible for storage and conducive to the development of children’s hands-on skills.




項目基本信息

項目名稱:67㎡多功能親子宅
項目地點:北京市朝陽區
項目面積:67㎡
設計單位:辰境設計
主創設計師:劉俊辰
設計團隊:許鑫,沈鈺婷
竣工時間:2021.06
主要材料:木飾面,木紋瓷磚,愛格板,巖板
攝影:立明

Credits & Data
Project: 67㎡ Family House
Location: Chaoyang, Beijing
Floor area: 67㎡
Design: CHENJING DESIGN
Principal designer: LIU Junchen
Design team: XU Xin, SHEN Yuting
Completion: 2021.06
Materials: Wood veneer, Ceramic tile, EGGER, Sintered stone
Photograph: LI Ming


來源:本文由辰境設計提供稿件,所有著作權歸屬辰境設計所有。

【專筑網版權與免責聲明】:本網站注明“來源:專筑網”的所有內容版權屬專筑網所有,如需轉載,請注明出處

專于設計,筑就未來

無論您身在何方;無論您作品規模大;無論您是否已在設計等相關領域小有名氣;無論您是否已成功求學、步入職業設計師隊伍;只要你有想法、有創意、有能力,專筑網都愿為您提供一個展示自己的舞臺

投稿郵箱:submit@iarch.cn         如何向專筑投稿?

掃描二維碼即可訂閱『專筑

微信號:iarch-cn

登錄專筑網  |  社交賬號登錄:

 匿名

沒有了...
評論加載中,請稍后!

室內 (2565 articles)


居住空間 (807 articles)


住宅 (3006 articles)


中國 (2768 articles)


北京 (658 articles)


木飾面 (14 articles)


瓷磚 (209 articles)



人与动杂交在线播放